fbpx

JEGES FÜRDŐ: REGENERÁCIÓ MESTERFOKON

 

Január 1-jét nem hivatalosan elismerték a Jegesmedve-merülés napjának. Ez az a nap, amikor bátor lelkek ezrei világszerte a téli hőmérséklet ellenére fürdőruhára vetkőznek, és jeges, hideg vízbe vetik magukat (vagy csak belelógatják a lábujjukat). Most megvizsgáljuk, hogy csak egy őrült szokással állunk szemben, vagy pedig tényleg jótékony hatással bír ez a fajta jeges élmény.

A jég alkalmazása az egyik legelterjedtebb módszer a sérült terület fájdalmának és duzzanatának csökkentésére. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem az első kép, ami beugrik erről az az, amikor óvodás koromban leestem az egyik játszótéri eszközről, és a szüleim mirelit borsóval és jeges késsel próbálták visszaszorítani a homlokomra nőtt hatalmas szilvát. Egyébként sikerrel jártak.

De mi a helyzet a gyógyulást és regenerációt elősegítő hidegterápiával?

A profi sportolók már régóta használják a jégfürdőket, és az edzőtermek nagy része már fel van szerelve a hideg merüléshez szükséges kádakkal. Az új tendenciát megfigyelve kijelenthető, hogy a szabadidős tevékenységekre és sportokra is kiterjedt ennek a módszernek a használata. A népszerűség növekedésével fontos feltárni, hogyan működik a jégterápia, de még fontosabb megvizsgálni, hogy egyáltalán megfelelő döntés-e számodra, ha kipróbálod vagy hosszútávon alkalmazod.

Miért érdemes elmerülni a jeges élvezetekbe egy intenzív edzés után?

Hidegvíz-merülésként is ismert jégfürdő a krioterápia egy olyan formája, amelyben a sportoló jelentősebb fizikai megterhelés után, egy meghatározott időintervallumon belül hűtött vízbe ül. Rengeteg pozitív élettani hatása van:

  • Megkönnyíti a gyógyulást és a regenerálódást.
  • Csökkenti a fájdalmat.
  • Csökkenti a sérülések kockázatát azáltal, hogy felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, és lehetővé teszi a hatékonyabb felkészülést a következő edzésre.

Számos tanulmány vizsgálta a jégfürdők előnyeit az atlétikai teljesítmény után. A kutatások nagyobb hányada megerősítette, hogy a fent felsorolt előnyök reálisak. Ezenkívül sok sportoló esküszik a jégfürdőre, hiszen a tevékenység után jelentős javulást tapasztalnak a gyógyulásban és a teljesítményben egyaránt. Ráadásul az atlétikai edzők is ezt a tézist igazolják.

De mégis mi történik a testeddel, amikor elnyeli a jéghideg víz?

Egy rendkívül intenzív és hosszú edzés vagy verseny után a tested hőmérséklete megemelkedik, a kardiovaszkuláris rendszered és tüdőkapacitásod határait feszegeted, és erőteljesen terheled az izmaidat.

  • Egy hardcore edzés után nem csak a hobbi sportolókat, hanem a versenyre készülőket is izomláz gyötörheti. Az izomláz egy mechanikus károsodás, mely az izomrostokat érinti, gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A jégfürdő nagyszerű megoldás ennek kezelésére, hiszen 20%-kal csökkenti az izomfájdalmat.
  • A merülés hatására csökken a szövetduzzanat és a mikrosérülések az izomban, így felgyorsul a regenerációs folyamat is.
  • A jeges élmény hozzájárul a vérerek falának összehúzódásához, így lelassítva az anyagcserét. Amint a jeges vízzel már nem érintkezik az ember teste, az erek ismét kitágulnak, és friss vér áramlik rajtuk keresztül, amely elszállítja a káros melléktermékeket.
  • A hideg lassítja az idegek üzenetküldésének sebességét is, ezáltal csillapítja a fájdalomérzetet.

Jegeld magad! De hogyan?

Ha egy komolyabb edzés vagy egy fájdalmas sérülés után eszedbe jutna a jegelés mint életmentő megoldás a fájdalomra és a duzzanatokra, mutatunk néhány tippet, amit érdemes szem előtt tartanod a kivitelezés során:

Helyi kezelés esetén

  • Helyezz egy hideg/jeges csomagot (vagy az előbb említett mirelit borsós tasakot) a sérült területre! Érdemes az edzés vagy sérülés után a legrövidebb időn belül alkalmazni ezt a módszert.
  • A fagyás okozta felületi sérülés elkerülése érdekében jobb, ha egy konyharuhát tekersz a fagyos csomagra, így megakadályozhatod a további sérüléseket.
  • Tartsd a hűvös csomagot 10-15 percig a kritikus testrészen! Ezt naponta többször is elvégezheted, amennyiben a fájdalom és a duzzanat továbbra is fennáll.

Jégfürdő

  • A legtöbb tanulmány azt javasolja, hogy 12-15 fokos hőmérsékleten maximum 10-15 percig érdemes merülni.
  • A biztonság kedvéért győződj meg róla, hogy van valaki a közelben, és ha zsibbadást vagy fáradtságot észlelsz, mindenképp kérj segítséget az illetőtől.
  • Körülbelül 30-60 perccel később fűtsd fel magad egy kellemes, meleg fürdővel, vagy egy jó forró itallal, ugyanis a hideg feszültté és merevvé teszik az izomzatot.

Miért pont az iCOOL® a legjobb választás, ha jégkádról van szó?

Az iCOOL® az egyetlen a piacon, mely kifejezetten sportolóknak készült. Rehabilitációs és regenerációs célokra specializálódott, minőségi hűtőrendszer.

Jó néhány verzió elérhető, így nem könnyítik meg a vásárlók dolgát a választást illetően. Különböző kádak és hűtőegységek kerültek a piacra. Az IcePod jégkád kifejezetten egy személynek vagy kisebb csapatnak lett tervezve, és elsődleges szempontként a helytakarékosság szerepel.

Team Recovery Pool pedig az első teljes testes merülő medence a világon, melyet kifejezetten stadionok, sport klubok, egyesületek, iskolák, egyetemek, fitnesz-wellnesz klubok, szállodák számára terveztek. Szerte a világon a legelterjedtebb telepített jégfürdő megoldás.

Egyes típusok kontrasztterápiás eszközök – nem csak hűtenek, hanem fűtenek is. Az iCOOL® rendszerek képesek az általunk beállított hőfokot nagy pontossággal és egyenletességgel tartani mindaddig, ameddig csak szeretnénk. Érintőképernyős panelen állítható be a kívánt hőfok.

Tudtad?

Az összes világversenyen, Olimpiákon, Paralimpiákon, Tour de France-on iCOOL®-t használnak.

Összegzés

  • Azt ne feledd, hogy soha nem szabad testrészeket jegelni, vagy jégfürdőt venni futás, versenyzés vagy bármilyen más edzés előtt. A testnek melegnek kell lennie ezen tevékenységek előtt. A jég csökkentheti az erőnlétedet, és késleltetheti tested reakcióidejét.
  • A jégfürdőket csak a legnehezebb edzések vagy versenyek után szabad alkalmazni regeneráció céljából. Érdemes kerülni a jégfürdőket a test építésének szakaszában, ugyanis a kutatások azt is kimutatták, hogy az erősítő edzés utáni jegelés valóban lelassíthatja az új izmok növekedését, így ha az edzés célja az erő növelése, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás a számodra.
  • Egy kemény edzés vagy verseny után fokozottan ügyelj a folyadékpótlásra és az egészséges táplálékkal való visszatöltésre, hogy a lehető leggyorsabban regenerálni tudd szervezeted.

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, és szívesen olvasol hasonló témákban, akkor feltétlenül iratkozz fel a FitCollege STORE levelezési listájára. Ne aggódj, mi nem fogunk mindennap 2-3 kihagyhatatlan ajánlattal bombázni téged, csak heti két minőségi levéllel.

A bejegyzésben említett termékeket megtalálod a webshopunkban, vagy gyere be a FitCollege STORE üzletébe, ahol szakértőink szívesen segítenek. Ha még nem tetted, kövess minket az Instagramon és Facebookon is!