fbpx

Regenerálódj úgy, mint Ronaldo!

Az egyre népszerűbb jeges fürdőt világszerte alkalmazzák hobbi- és élsportolók. Első hallásra általában nem tűnik túl vonzónak a jégfürdőzés, de lássuk be, már csak azért is érdemes olvasni róla, mert olyan kiváló sportolók teljesítményében is fontos szerepet játszik, mint Cristiano Ronaldo és LeBron James.


Dr. Lance Dalleck, a Western Colorado Egyetem sporttudományi professzora és csapata egy 2020-as tanulmányban rögzítette, hogy a hidegvizes fürdő valóban segítheti a jelentős terhelést követő regenerációt. Gondoljunk csak a hosszabb kihagyást követő boot campekre, a nagyobb megmérettetést megelőző gyakori, megerőltető edzésekre vagy a konkrét versenyek után fennálló állapotokra. Ilyenkor nagy szükség van a gyors regenerációra, a fájdalom csökkentésére és a versenydrukkot követő mentális állapot helyreállítására. Ezt a testi-lelki helyrebillenést támogatják nagy mértékben a jégkádak, amelyekben akár egyedül, akár az egész csapat társaságában regenerálódhat a megfáradt fizikum és a szellem.

A jégfürdő fájdalomcsillapító hatása mögött álló elmélet az, hogy a hideg környezet lassítja az idegek üzenetküldési sebességét, ezzel enyhítve a fájdalomérzetet. Számszerűsítve körülbelül 20%-kal csökkenthető a fájdalom mértéke, ami egyáltalán nem elhanyagolható, ha az élsportolót várja a következő edzés, a következő verseny, vagy mondjuk a hobbisportolót a félmaraton. A fájdalom mellett az izmok gyulladásának mértéke is csökkenthető a jeges merülésekkel, ugyanis a fagyos víz blokkolja a gyulladásos folyamatot. Egyes kutatások szerint az ilyen jégfürdők akár 4 napig is csökkenthetik a fájdalmat. Így már talán eggyel érthetőbb is Ronaldo futball és LeBron kosárlabda területén mutatott hihetetlen teljesítménye is.

A legtöbb tanulmány azt javasolja, hogy egy-egy alkalommal legfeljebb 10-15 percet üljön az ember a jégkád 12-15 Celsius-fokon tartott vízében, hogy optimális legyen a hatás.

A jeges fürdő nemcsak a testre gyakorol pozitív hatásokat, hanem a mentális állapotra is

A hideg vízbe merülés stimulálja az agyunkban lévő kémiai anyagokat, amelyek meghatározzák az aktuális hangulatunkat, hogy mennyire tudunk összpontosítani, és úgy általában azt, hogyan is érezzük magunkat lelkileg. A hidegvizes merülés természetesen és hatékonyan teremt lelki egyensúlyt azáltal, hogy növeli a neurotranszmitterek (például a noradrenalin és a jó közérzetért felelős szerotonin) szintjét. Ezekkel párhuzamosan a jégfürdő csökkenti a szorongásért és depresszióért felelős gyulladásos citokinek termelődését is, így még jobban felvéve a harcot a stresszel és a rossz hangulattal.

Miért pont az iCOOL® a legjobb választás, ha jégkádról van szó?

Az iCOOL® az egyetlen márka a piacon, amely kifejezetten sportolóknak készült. Jégkádaink rehabilitációs és regenerációs célokra specializálódott, minőségi hűtőrendszerek.

Mivel tudjuk, hogy másra van szüksége a különböző sportágak, különböző terhelésnek kitett képviselőinek, számos verzió közül lehet választani. Az IcePod jégkád kifejezetten egy személynek vagy kisebb csapatnak lett tervezve, szem előtt tartva a helytakarékosságot.
A Team Recovery Pool az első teljes testes merülőmedence a világon, melyet kifejezetten stadionok, sport klubok, egyesületek, iskolák, egyetemek, fitness-wellness klubok, szállodák számára terveztek. Szerte a világon ez a legelterjedtebb telepített jégfürdő megoldás.

Egyes típusok kontrasztterápiás eszközök, azaz nemcsak hűtenek, hanem fűtenek is – ezt pedig nagyon egyszerűen, egy érintőképernyős panelen lehet beállítani.

Az iCOOL® rendszerek képesek az általunk beállított hőfokot nagy pontossággal és egyenletességgel tartani mindaddig, ameddig csak szeretnénk.

Tudtad?

Az összes világversenyen, olimpiákon, paralimpiákon, Tour de France-on iCOOL®-t használnak.

A bejegyzésben említett termékeket megtalálod a webshopunkon, vagy gyere be a FitCollege STORE üzletébe, ahol szakértőink szívesen segítenek. Ha még nem tetted, kövess minket az Instagramon és Facebookon is!