fbpx
5 dolog, ami miatt te is kipróbálnád a jégkádakat

5 ok, amiért te is kipróbálnád a jégkádakat

Ha még nem hallottál a jégkádakról, akkor pont ideje megismerkednek velük, mert annyi pozitív hatásuk van, hogy vétek lenne kihagyni őket, ha kicsit is fontos számodra a regeneráció. Íme 5 érv, ami feltehetően téged is meggyőz arról, hogy milyen nagy szerepet játszhat egy jégkádrendszer a hobbi- és az élsportolók életében is.

A csodakrémek és varázslatos jólétet ígérő táplálék-kiegészítők világában nehéz megtalálni azokat a dolgokat, amik valóban segítik a regenerációt és a teljesítmény növelését. Ezért nem is akarjuk hangzatos szlogenekbe öltöztetni az iCool jégkádakat, inkább csak felsorolunk öt olyan tényt, ami önmagáért beszél.

Aki rendszeresen sportol, az tudja, mennyire fontos a megfelelő regeneráció, annak hiányában ugyanis nemcsak fájdalmak léphetnek fel, hanem még a következő eredmények is kiábrándítóak lehetnek. Nem is kell olyan nagy képzelőerő ahhoz, hogy érthetőek legyenek az okok, elég belegondolni abba, hogy aki szörnyű izomlázzal küzd, az nagy eséllyel produkál rosszabb eredményeket, mint általában. De nézzük is a tényeket, amik miatt például Cristiano Ronaldo is szívesen csobban jégkádban.

1. Korlátozza a test gyulladásos válaszát, csökkenti a fájdalmat

Egy-egy megterhelő edzés után izomláz gyötörheti a hobbi- és a versenysportolókat egyaránt. Az izomláz gyakorlatilag egy izomrostokat érintő mechanikus károsodás, amely gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A probléma enyhítésében azonban sokat segíthet a jégfürdő, ugyanis akár 20%-kal is csökkentheti az izomfájdalmat.

Ha felmerült benned a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, már érkezik is a válasz: a hideg lassítja az idegek üzenetküldésének sebességét, emiatt csökkenhet a fájdalomérzet is.

2. Megkönnyíti a regenerációt, csökkenti a sérülések kockázatot

A jeges fürdő újabb előnye, hogy a merülés hatására csökken a szövetduzzanat és enyhülnek a mikrosérülések az izmokban, ami azt jelenti, hogy aki ilyen hidegvizes terápiát alkalmaz, az jelentősen gyorsabb regenerációra számíthat, mint az, aki nem teszi ezt meg izmai egészségéért.

Tudtad, hogy a gyors regenerációra nem csak a szoros értelemben vett sportolóknak van szüksége? Azok az előadóművészek is gyakran alkalmazzák, akik komolyabb fizikai megterhelésnek vannak kitéve mondjuk egy zenés-táncos turné során. Jó példa erre Lady Gaga, aki előszeretettel őrzi jégfürdővel a szépségét és az egészségét.

3. Pozitívan hat a hangulatra és a mentális állapotra

Minden sportoló tudja, hogy a kiváló eredmények csak részben múlnak a fizikai erőnléten és a technikán, mert ha fejben nincs minden rendben, akkor oda a győzelem. A jó hír az, hogy a hidegvizes terápia nemcsak a gyulladás és a fájdalom csökkentésében, illetve a regeneráció felgyorsításában játszik nagy szerepet, hanem a mentális egyensúly megtartásában is.

A jégfürdő stimulálja az agyunkban lévő kémiai anyagokat, amelyek hatással vannak az érzéseinkre és a koncentrációs képességeinkre is. A megfelelő rendszerességű hidegvizes merülések növelik a neurotranszmitterek, azaz az ingerület-átvivő anyagok (például a noradrenalin és a jó közérzetért felelős szerotonin) szintjét.

A jégkádak a stressz leküzdésében is hathatós segítséget nyújthatnak, ugyanis a hidegvizes terápia felébreszti a természetes fight or flight vészreakciót, és ezzel természetes módon tréningeli az agyat arra, hogy könnyebben birkózzon meg a mindennapi stresszel.

Szintén hatalmas előnye a jégfürdőnek, hogy csökkenti a szorongásért és depresszióért felelős gyulladásos citokinek termelődését, ami – lássuk be – igencsak szükséges a felkészülési és a versenyidőszakban, de akár a teljesen átlagos hétköznapokban is.

4. Támogatja a fogyást és a megfelelő anyagcserét

A jégkádak használata hozzájárul a vérerek falának összehúzódásához, ami azt jelenti, hogy az anyagcsere lelassul, aztán a kádból kiszállva az erek újra kitágulnak, friss vér áramlik keresztül rajtuk, amely elszállítja a káros melléktermékeket. Ennek nagy szerepe lehet a fogyásban is, ha mellette megfelelően mozogsz és étkezel.

Ha ez nem győzött meg, akkor azt is eláruljuk, hogy a pop királynője, aki idén nyáron tölti be a 64-et, rendszeresen jégfürdőzik, hogy megtartsa híres kondiját. Igen, jól sejted, az utánozhatatlan Madonnáról van szó. Ha ő a jégfürdővel tartja magát bombaformában van, te miért tennél másképp?

5. Erősíti az immunrendszert

A merülőkád használata a megfelelő légzési technikák alkalmazásával együtt bizonyítottan képes aktiválni az immunrendszer adaptációs reakcióját. Ez az úgynevezett kontrollált hipoxia, amely aktiválja a stresszhormont.

A hidegvizes merülés arra készteti a testet, hogy a komfortzónán kívül működjön, ezáltal közvetlen hatást gyakorol az immunrendszerre. Mindeközben a test válaszreakciót indít el az idegrendszer felé, ezzel befolyásolva az oxigénfelvételt és növelve az energiát.

A járvány emlékeztetett minket arra, hogy milyen fontos az erős immunrendszer, és hogy vigyázzunk a szervezetünkre. Tegyél te is az egészségedért, vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy segíthessünk megtalálni a számodra ideális jégkádrendszert!

Tudtad?

Az összes világversenyen, olimpiákon, paralimpiákon, Tour de France-on iCoolt használnak.

A bejegyzésben említett termékeket megtalálod a weboldalunkon.