fbpx
icool_jegkad

Ezeket kell tudnod az első jégkádas merülésed előtt

Már hallottál a hidegterápiáról és a jégkádakról, de még sosem próbáltad? Az izmaidat szeretnéd jeges örömökben részesíteni, vagy esetleg a stressz negatív hatásai ellen és a kiegyensúlyozottság érdekében tennél valamit? Akkor olvasd el, mit érdemes tudnod az első jégfürdőzés előtt!

A jeges fürdőzés nem véletlen örvend egyre nagyobb népszerűségnek, hisz számos előnye van. Az már szinte köztudomásúnak számít, hogy az élsportolók gyakran vesznek jeges fürdőt a kemény edzések, meccsek, versenyek során megfáradt izmaik nyugtatására. Viszont ma már nemcsak élsportolók számára érhető el ez a szuper terápiás módszer, hisz ma már uszodák, edzőtermek, wellness létesítmények is elkezdtek áldozni vendégeik regenerációjának magasszintű támogatására. Az pedig a hab a tortán, hogy még otthonra is beszerezhetsz egy jégkádat, sőt akár egy hordozhatóval is meglepheted magad, ha úgy döntesz.

Mi az a jégfürdő?

A jégfürdő vagy hidegvizes merülés a krioterápia egyik típusa. A lényeg az, hogy az ember a jelentősebb fizikai megterhelés után, vagy a mentális egyensúlyának megteremtése, megtartása érdekében meghatározott időre beleül vagy belefekszik egy kád megfelelő hőmérsékletűre hűtött vízbe.

A jégfürdőzés fizikai és lelki előnyeit már számos tanulmány vizsgálta és igazolta is, nem véletlen alkalmazza ezt a módszert például az utánozhatatlan labdarúgó, Cristiano Ronaldo, de a színpadon mindig elképesztő teljesítményt nyújtó Madonna is.

De pontosan mik azok az előnyök, amik miatt élsportolók és előadóművészek is a jégkádak mellett teszik le a voksukat?

Ez a kérdés valószínűleg benned is felmerült, ezért gyorsan fel is soroljuk, mit is tesz a hidegvizes merülés a testeddel és a pszichéddel.

  • Nyugtatja a fájó izmokat egy kemény edzés után,
  • csökkenti a duzzanatot és a gyulladást,
  • lehűti a testet,
  • potenciálisan javítja a teljesítményt,
  • támogathatja a fogyást
  • erősíti az immunrendszert,
  • segít az alvásminőség javításában,
  • támogatja a lelki egyensúly megteremtését,
  • segít a stressz kezelésében.

Az előnyök hosszú és széles skálán mozgó listáját olvasva már meg is jött a kedved a csobbanáshoz, nem? Persze mielőtt ugranál, elmondjuk, hogyan készülj fel az első jégkádas élményre.

Így készülj fel az első alkalomra

Természetesen a jégkád nem egy olyan dolog, amibe páros lábbal ugrunk bele két szaltó kíséretében. Nagyon fontos a fokozatosság, és hogy tudd, mit tegyél közvetlenül a beszállás előtt és a kiszállás után.

Először is készíts be magad mellé törölközőt és száraz ruhát, hogy gyorsan fel tudj öltözni, ha végeztél.

Már a jégfürdőt megelőzően is tudsz készülni az első merülésre, mégpedig a légzés megfelelő ritmusának megtanulásával. Gyakorlásnak jó például az is, ha rendszeresen zuhanyzol hideg vízben, hogy ráérezz, hogyan kontrollálhatod úgy a légzésed, hogy ne kapkodd a levegőt, amikor hideg víz ér, hanem szépen, egyenletesen szívd be és fújd ki.

A testednek meg kell tanulnia adaptálódni a hideghez. Ez a légzéssel kezdődik és a légzéssel fejeződik be, ezért nagyon fontos, hogy hallgass ránk és hogy ura legyél a testednek.

A vízzel való első érintkezés előtt kezdj el lassan mélyeket lélegezni 1-2 percig – ez az ellazulásban is segít. Ezután lélegezz erőteljesen 1-3 percig, és ha készen állsz, kilégzés közben tartsd vissza a lélegzeted pár pillanatig és lépj be a kádba, így csökkentheted azt a sokkhatást, amihez a későbbiekben hozzászoksz, de elsőre azért furcsa lehet.

Fő a fokozatosság! Egyáltalán nem baj, ha először csak 2-5 percnyi jégfürdőzéssel indítasz. Mivel minden ember más, másra van szüksége a testünknek is. Ne érezd rosszul magad, ha elsőre „csak” ennyi ideig bírod a télies körülményeket. Sőt bátran állíts be egy stoppert vagy a mobilodat, hogy jelezzen, amikor eltelt 1-1 perc, így talán nagyobb is lehet a sikerélményed.

A fokozatosság a víz hőfokára is vonatkozik. Nem feltétlen kell egyből a 4 fokos vizet megcélozni! Nyugodtan indulj akár 15-ről, gyakorold az egyenletes légzést és koncentrálj magadra!

Mi jön a jégfürdő után?

A törölközőt és a ruhát már ugye odakészítetted a jégkád mellé, gyorsan át is törölted magad, hogy ne legyél csurom víz. Ez a pár másodperces művelet után még ne indulj el semerre, hanem végezz el pár könnyed gyakorlatot, például karkörzést, guggolást, csípőkörzést, és zárd ezzel a jeges kalandot.

Ha kedvet kaptál a hidegvizes fürdőhöz, akkor nézz szét jégkádaink és hűtőegységeink között, és keress minket bátran, ha te is beszereznél egyet!

Tudtad?

Az összes világversenyen, olimpiákon, paralimpiákon, Tour de France-on is iCoolt használnak.