fbpx
Mi a különbség a jégkádas, hidegvizes merülés és a krioterápia között?

Mi a különbség a jégkádas, hidegvizes merülés és a krioterápia között?

Amikor az ember eljátszik a hidegterápia gondolatával, általában két fő opció kerül képbe. Az egyik a kriokamra, a másik a jégkád. De mi a különbség? Hogyan válasszunk? Érkezik is a segítség!

Cikkeinkben sokszor hangsúlyozzuk, hogy a hidegterápiának számos előnye van. Nagyon hasznos az élsportolók számára, de a hobbisportolók életében is fontos szerepet tölthet be, sőt azok is sokat kaphatnak tőle, akik a mentális egyensúlyra törekednek, a bőrük egészségét szeretnék aktívabban támogatni, hatékonyan fogynának, vagy a mindennapi fizikai terhelésben megfáradt izmaiknak szeretnének kedvezni.

De ha eljutottunk arra a pontra, hogy ki szeretnénk próbálni a hidegterápia valamely formáját, végülis mi mellett tegyük le a voksunkat? Először is tisztázzuk, mi az a krioterápia.

Mit jelent a krioterápia?

A krioterápia során gyakorlatilag egy nagyon alacsony hőmérsékletre hűtött kabinban tölt el pár percet az ember. Mindenféle költői túlzás nélkül állíthatjuk, hogy tényleg nagyon alacsony az a bizonyos hőmérséklet, hisz mínusz 85-110 Celsius-fokról beszélünk. Ehhez általában folyékony nitrogént használnak, ami rendkívül hideggé és szárazzá teszi a kabin (vagy kamra) levegőjét. A kabinban általában nem ajánlott 3-4 percnél többet tölteni, és bár sok jótékony hatása van, lássuk be, hogy a lakásunk felújításakor nem az az első gondolatunk, hogy beszerzünk egy folyékony nitrogénnel hűtött kriokabint, ami nem mellesleg meglehetősen költséges is.

Mik a krioterápia előnyei?

Valójában a krioterápia és a jégkádas, hidegvizes merülés előnyei nagyon hasonlóak, hisz mindkettőre igazak az alábbiak.

  • Támogatják az immunrendszert,
  • javítják a vérkeringést,
  • hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez,
  • jót tesznek a bőrnek,
  • csökkentik a fájdalmat és a duzzanatokat,
  • plusz energiát adnak.

Akkor mi a tényleges különbség a krioterápia és a hidegvizes merülés között?

Míg a krioterápia során ugye egy rettentően hideg kabinban töltünk el pár percet, a hidegvizes merülés során körülbelül 4 fokos vízbe ereszkedünk bele – a megfelelő légzéstechnika alkalmazásával. Azonban a jégkádaknak (különösen a profi hűtőegységgel rendelkezőknek) megvan az az előnye, hogy nem feltétlen kell egyből, kezdőként is a leghidegebb vízzel érintkeznünk. Semmi sem tiltja azt, hogy egy magasabb hőfokról kezdjük a „gyakorlást”, és úgy álljunk át az egyre hidegebb vízbe való merülésekre.

Plusz előnye a hidegvizes merülésnek, hogy a bőr érintkezik a vízzel, amelynek következtében több hőt veszítünk. Ne riadj meg attól, hogy ez nagyobb kihívásnak tűnik a kriokamránál, hisz a fokozatosság elvét követve a jégkád kiváló eszköz lehet a testi és a mentális egészség megtartásához vagy helyreállításához.

Aki már egy kicsit utánanézett a hidegterápiának, biztosan tudja, hogy a hidegvizes merülést egy kicsit könnyebb kivitelezni otthon, mint a kriokamrás mutatványt. Léteznek például felfújható, emiatt könnyen hordozható, igen masszív jégkádak is, amiket akár a kertben vagy az erkélyen is felállíthatunk, az élsportolóknak pedig különösen hasznos, hogy összecsomagolva még a versenyekre, edzőtáborokba is könnyen magukkal vihetik őket.

Talán most úgy érzed, hogy kizárólag a hidegterápia miatt nem neveznél be egy jégkádra és egy hűtőegységre, de hadd csábítgassunk még a jégkádazás felé azzal az információval, hogy elérhetőek olyan hűtőegységek, amik fűteni is tudnak! Gondolj bele, milyen szuper, hogy a regenerációs céljaid mellett még a kellemes kikapcsolódásodat is szolgálhatja a jégkádad és a hűtő-fűtőegységed!

Ha felkeltették az érdeklődésedet a jégkádak, vagy kérdésed lenne, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot! Ha pedig bővebben olvasnál a jégkádakról és a hidegvizes merülésről, fusd át a többi cikkünket is!